Page 34 - AGF Detailhandel
P. 34

 VAKSPECIALIST WORD JE NIET ZOMAAR
WAAROM EN HOE EEN LEERBEDRIJF WORDEN?
BBL- en BOL-ers kunnen praktische werkervaring opdoen bij een erkend leerbe- drijf. Wist je trouwens dat meer dan de helft van de bedrijven in de AGF-branche zo’n leerbedrijf is? Dat is natuurlijk niet voor niets zo.
 Leerbedrijven zijn er niet alleen
om BBL-ers of BOL-ers een mooie werkplek aan te bieden. Ze kunnen ook eigen personeel (verder) opleiden. Deze mogelijkheid brengt grote voordelen met zich mee. Zowel voor de werkgever als voor diens medewer- kers. De werkgever werkt hiermee aan de vorming van deskundig personeel. De werknemer op zijn beurt verbreedt zijn blik, breidt zijn vaardigheden uit en ontwikkelt zich tot een ware professio- nal en vakman. Dit motiveert enorm en maakt dat het werk ook in de toekomst aantrekkelijk blijft.
REGISTREREN
Ondernemers in de AGF-branche die leerbedrijf willen worden, dienen zich allereerst te registeren bij de Samen- werkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB, www.s-bb.nl). Belangrijk is dat de ondernemer hierbij aangeeft voor welke opleiding hij erkenning wilt aanvragen.
Binnen tien dagen na de registratie in het systeem (maar doorgaans sneller) neemt iemand van S-BB contact op voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek wordt goed gekeken wat de werkzaamheden zijn die binnen het bedrijf worden verricht en wat het bedrijf een leerling kan bieden. Dat levert uiteindelijk een definitieve opleiding op, waarbij te denken valt aan functies als assistent verkoop/retail (niveau MBO 1), versverkoopspecialist (MBO 3) of versleidinggevende (MBO 4).
PRAKTIJKBEGELEIDER
In een leerbedrijf is de ondernemer of iemand anders met een leidinggevende functie de praktijkbegeleider. Deze persoon krijgt hiervoor een korte trai- ning in het begeleiden van leerlingen. Rond deze periode komt er ook iemand van S-BB op de zaak om te kijken of het bedrijf inderdaad een goede omgeving biedt voor de leerling.
 
   32   33   34   35   36