Page 71 - AGF Detailhandel
P. 71

NATIONAAL ACTIEPLAN GROENTEN EN FRUIT
Groenten en fruit zijn niet alleen lekker, maar vooral ook heel gezond. En dat is goed voor iedereen die ze eet. Het is dan ook een “opdracht” voor de AGF-branche om de consumptie van groenten en fruit te bevorderen. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit helpt hierbij.
 Het overgrote deel van de bevolking kent de slogan “eet per dag twee ons groenten en twee stuks fruit”. Maar ook geldt: “iedereen weet het, niemand eet het”. Helaas. En dat terwijl er de laatste jaren enorm veel aandacht is voor gezonde voeding en het eten van voldoende groente en fruit. Vanzelf- sprekend in combinatie met het juiste bewegingspatroon.
Maar er is hoop. Daarvoor hebben
we een ander gezegde: “de kracht
van voorlichting is herhaling’.
Ter ondersteuning van dit laatste is er nu het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het NAGF heeft als doel de consumptie van groenten en fruit in Nederland gedurende drie jaar (2017-2019) verder te stimuleren door het vormen van een brede coalitie waarin bestaande initiatieven worden gebundeld en versterkt. Het NAGF wordt gevormd door de vereniging
GroentenFruit Huis, het ministerie van Economische Zaken en diverse partners uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. ADN vertegenwoordigt de AGF-branche binnen dit geheel.
SCHIJF VAN VIJF
Aanleiding voor het NAGF is het advies Richtlijnen Goede Voeding 2015 van
de Gezondheidsraad waarin wordt vastgesteld dat een hogere consumptie van groenten en fruit per dag gezond- heidswinst geeft. Dit advies is verwerkt in de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Met betrekking tot groente zijn de adviezen aangepast van 200 gram naar 250 gram groente per dag. Voor fruit is de aanbeveling 200 gram (2 stuks) gebleven. Een dergelijk voedingspatroon levert gezondheids- winst op en resulteert gemiddeld in een voedingspatroon met een lagere milieudruk.
    69   70   71   72   73